Oedeem
Wat is oedeem?
Oedeem is een zichtbare vloeistofvermeerdering (vochtophoping) in het lichaam. Deze worden veroorzaakt wanneer de balans tussen vochtaanmaak en vochtafvoer verstoord is. Bekende voorbeelden van oedeem zijn de dikke enkel na een enkelverzwikking of een dikke knie na een knie-operatie. Normaal is het lichaam in staat om de vochtaanmaak en β afvoer weer in evenwicht te brengen, zoals na een enkelverzwikking. Wanneer het lichaam niet meer in staat is om dit te doen, kan oedeemtherapie hulp bieden.
Lymfestelsel
Het lymfesysteem zorgt voor een groot gedeelte voor het afweersysteem van het lichaam. Lymfevaten nemen weefselvocht op met daarin opgeloste eiwitten, afvalstoffen en schadelijke deeltjes die niet in de bloedbaan kunnen worden opgenomen. De lymfevaten lopen vervolgens naar lymfeknopen, welke zorgen voor het vernietigen van de schadelijke deeltjes. Deze lymfknopen zitten met name in de liezen, in de oksels en in de hals.
Wanneer oedeemtherapie?
Er zijn meerdere redenen om een oedeemtherapeut op te zoeken. De meest voorkomende reden is na een operatie, zoals een okselkliertoilet of na een borstamputatie, maar ook de al eerder genoemde nieuwe knie-operatie. Voorbeelden waarbij oedeemtherapie geschikt is:
– Oedeem na operaties, met name waarbij lymfeknopen zijn weggehaald of beschadigd, zoals bij een okselkliertoilet.
– Oedeem bij vaatproblematiek, bijvoorbeeld na een trombose.
– Oedeem tijdens of na zwangerschap.
– Oedeem als gevolg van een verlamming.
– Lipoedeem, een verstoorde vetophoping van het lichaam.
(Oedeemtherapie vermindert deze vetophoping niet. Het kan wel pijnvermindering geven en er kunnen adviezen worden gegeven.)
– Migraine
Behandeling
Wanneer u voor de eerste keer bij een oedeemtherapeut komt, zal er een intake plaatsvinden. Hierbij zullen eerst uw klachten besproken worden en wordt u vervolgens onderzocht. Tot slot zal de fysiotherapeut samen met u een plan van aanpak opstellen. Mogelijkheden van behandelen zijn manuele lymfedrainage (een zeer lichte vorm van massage waarbij het lymfesysteem ondersteund wordt), lymfetaping, compressietherapie (zoals het gebruik van steunkousen) en het doen van specifieke oefeningen. Tijdens de behandelingen zult u ook adviezen krijgen om het oedeem te kunnen verminderen.
Vergoeding
Oedeemtherapie wordt over het algemeen vergoed vanuit het basispakket. Echter hanteren zorgverzekeraars dat de eerste 20 behandelingen gedeclareerd dient te worden vanuit de aanvullende verzekering.
Voorbeeld:
U bent aanvullend verzekerd voor 12 behandelingen fysiotherapie. Dit betekent dat de eerste 12 behandelingen uit uw aanvullende verzekering komen. Omdat pas de 21 ste behandeling vergoed wordt vanuit het basispakket, is er nog een βgatβ van 8 behandelingen. Deze kosten zijn voor uzelf. Vanaf de 21 ste behandeling, wordt de therapie weer vergoed. Lipoedeem is een uitzondering op deze regel. Lipoedeem heeft geen chronische machtiging, wat betekent dat de behandelingen alleen vergoed kunnen worden vanuit uw aanvullend pakket, niet vanuit het basispakket. Voor vragen kunt u altijd terecht bij uw behandelend therapeut.
Handige links
– http://www.lymfoedeem.nl/
– http://nvfl.fysionet.nl/oedeemfysiotherapie/informatie-voor-patienten
– http://nvfl.fysionet.nl/oedeemfysiotherapie/informatie-voor-patienten/richtlijn
– http://www.fysiotape.nl/Lymf-Taping