Bekkenfysiotherapie

De bekkenfysiotherapie

De bekkenfysiotherapeut houdt zich bezig met alle klachten van het bekken en de bekkenbodem. De spieren van de bekkenbodem hebben een bealngrijke functie bij houding en bewegen maar ook bij de toiletgang en vrijen. Als deze spieren te zwak zijn of juist te gespannen kan dit klachten veroorzaken. De bekkenfysiotherapeut kan u helpen om weer controle te krijgen over uw bekkenbodemspieren. Net als reguliere fysiotherapie heeft u voor de bekkenfysiotherapeut geen verwijzing van de huisarts of specialist nodig.

Inhoud van de behandeling

Om een goed beeld te krijgen van uw klachten zal er een uitgebreide intake plaatsvinden, waarna de therapeut een onderzoek zal uitvoeren. Samen met u zal er een plan opgesteld worden om uw klachten te verminderen of weg te nemen en zo goed mogelijk te behandelen. U krijgt adviezen over uw toiletgedrag, houding en ademhaling. Daarnaast krijgt u ook oefeningen voor de bekkenbodem.

Doel van de behandeling

De bekkenfysiotherapeut helpt u bij het leren herkennen, trainen en ontspannen van de spieren rondom het bekken. De bekkenfysiotherapeut adviseert u als het nodig is over houding, belasting, toiletgedrag en drink-eetgedrag. Ook met vragen op seksueel terrein kunt u bij de fysiotherapeut terecht.

 Voor wie:

Bekkenfysiotherapie is voor zowel mannen als vrouwen. Iedereen kan klachten ervaren als de bekkenbodem niet goed functioneert.

Klachten/blessures waar een bekkenfysiotherapeut zich met name op richt:

– Ongewild verlies van urine of ontlasting
– Niet te onderdrukken aandrang om te plassen
– Moeizaam kunnen plassen of ontlasten
– Pijn in de buik, rond de anus of gelaschtsorganen
– Bekkenpijn tijdens zwangerschap of na de bevalling
– Klachten na een operatie in het buik en bekkengebied
– Pijn bij het vrijen en/of erectiestoornissen